Страницы

понедельник

Найкращі мобільні додатки для реалізації STEM-проектів

Більшість учнів користується в повсякденному житті смартфонами та планшетами. Для навчання ці пристрої можна використовувати, як працюючи з інстальованими на них програмами, так і з різноманітними веб-ресурсами. Які програми, встановлені на планшеті (смартфоні), можна використовувати в STEM-проектах?
Сучасні смартфони та планшети – це потужні та складні пристрої з безліччю схем, плат і датчиків. Саме використання датчиків й може допомогти учням у проведенні навчальних досліджень в STEM-проектах. Мобільний пристрій дозволяє навчити школярів не просто вимірювати різні параметри навколишнього середовища, а й проводити аналіз і статистичну обробку результатів з допомогою спеціальних додатків. Сенсори сучасних мобільних пристроїв можна умовно розділити на три категорії: датчики руху, датчики положення і датчики навколишніх умов. До першого типу відносяться акселерометр і гіроскоп, до другого – магнітометр, GPS і датчик наближення, до третього – датчик освітленості, температури тощо.
Які мобільні додатки використовують дані з цих датчиків?
Додаток, який використовує всі датчики пристрою і дозволяє фіксувати дослідження та їх результати – «Науковий журнал» – це безкоштовний цифровий щоденник від Google для учнівських наукових досліджень. Учні можуть вимірювати світло, звук і рух та будувати графіки за допомогою датчиків свого телефону або зовнішніх датчиків, до яких можна підключитися через Bluetooth.
При роботі програми Smart Measure, призначенням якої є вимірювання висоти та відстані до об’єкта, використовується гіроскоп, який здатний реагувати на зміну кутів повороту навколо трьох осей координат X, Y, Z. Цей додаток можна застосовувати в процесі дослідження розмірів будівлі, зелених насаджень та інших об’єктів; для дослідження співвідношення кутів та сторін прямокутних трикутників в оточуючому середовищі; для визначення відстаней між об’єктами на місцевості.
Для вимірювання атмосферного тиску, що дозволяє спрогнозувати погоду, використовується барометр, який є в більшості сучасних смартфонів. Для пристроїв з таким датчиком передбачено низку додатків (наприклад, Barometer Reborn), які дозволяють не лише вимірювати атмосферний тиск, але й аналізувати виміри, будуючи графіки по днях і по годинах та прогнозуючи зміни погоди або самопочуття людини.
Мобільний додаток MetalDetector використовує дані з магнітометра та вимірює силу магнітного поля уздовж осей X, Y і Z, а також магнітні властивості матеріалів. Використовувати такі датчики можна в процесі досліджень рівня магнітного поля в різних місцях – в школі, вдома, на вулиці, в різних куточках населеного пункту чи поза ним; як варіант – виявлення металів, які знаходяться поруч. До речі, магнітному датчику можна знайти й інше застосування, наприклад, використовувати як компас (для цього встановлюємо додаток Compass).
Мобільний додаток Lux Light Meter Free зчитує дані з датчика освітленості та дозволяє здійснювати дослідження рівня освітленості приміщення.
Очевидно, що вищезгаданими додатками не обмежується використання мобільних пристроїв в STEM-проектах, адже можна ефективно використовувати датчики температури, наближення, сканери відбитків пальців, райдужної оболонки ока та багато інших.

Комментариев нет:

Отправить комментарий